10 basisprincipes voor een handicap-proof inclusieve samenleving

De samenleving moet ‘handicap-proof’ zijn. Zo kan iedereen volwaardig deelnemen en wordt niemand gediscrimineerd omwille van een handicap. Een inclusieve samenleving moet elk domein doordringen en rekenen op de inzet van alle regeringen. Dit kan door volgende basisprincipes te hanteren: 


Het VN-verdrag bundelt alle fundamentele rechten van mensen met een handicap. Het verdrag en de bijhorende richtsnoeren bieden regeringen een leidraad om een inclusieve samenleving te realiseren. Het is de samenleving die zich moet aanpassen aan mensen met een handicap, niet andersom. Hoe inclusiever een samenleving is, hoe minder kosten er zullen moeten worden gemaakt voor redelijke aanpassingen en andere remediërende maatregelen tegen discriminatie en uitsluiting.

2. Recht op participatie

In een samenleving waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen, wonen en leven burgers met elkaar en niet naast elkaar. Mensen met en zonder handicap volgen hun eigen levenspad, maar wel samen in één inclusieve samenleving.

3. Autonomie en zelfregie

Mensen met een handicap zijn burgers die zelf mogen beslissen hoe ze willen leven. Vandaag wordt nog veel óver hen beslist. Autonomie en zelfregie staan niet gelijk aan ‘trek je plan’. Mensen met een handicap kunnen vaak pas echt autonoom zijn als ze de nodige ondersteuning krijgen. Ook mensen met complexere problematieken moeten de nodige ondersteuning krijgen bij het nemen van beslissingen en het uitoefenen van zelfredzaamheid, hoe klein ook. Geef het netwerk en professionals daarvoor de nodige tools, training en middelen.

4. Inspraak: Niks Over Ons Zonder Ons

5. Positieve kijk op handicap

Investeer in campagnes om vooroordelen te doorbreken. Overtuig het brede publiek van de meerwaarde van een inclusieve samenleving.

6. Universal design

Elk aspect van de samenleving moet toegankelijk zijn. Bij elk ontwerp van een omgeving moet aandacht besteed worden aan uiteenlopende gebruikers. Zo zijn er geen aparte aanpassingen nodig.

7. Recht op ondersteuning is een mensenrecht

8. Middelen: investeer in inclusie

Zorg en ondersteuning moeten altijd gegarandeerd zijn. Stel een nieuw meerjarenplan op voor de investering van middelen, over de beleidsdomeinen heen. Elk beleidsdomein moet investeren in inclusie.

9. Samenwerking tussen alle beleidsdomeinen en -niveaus

10. Handistreaming

Bij elke beleidsmaatregel op elk niveau moet nagedacht worden over de impact op mensen met een handicap. Handistreaming werkt preventief tegen discriminatie en bevordert inclusie.